Lapset ja internet

Etusivu

Lapet internetin käyttäjinä

Lainsäädäntö

Internetin mahdollisuudet

Nettiriippuvuus

Internetin käytön rajoittaminen

Yhteenveto

Testaa tietosi

Nettiriippuvuus

Ihmiset voivat tulla riippuvaisiksi monista eri asioista. Siinä missä alkoholista tai uhkapeleistä voi tulla riippuvaiseksi, voi internetin käyttökin aiheuttaa riippuvuutta.

Peltoniemen (2006), mukaan "nettiriippuvuudella tarkoitetaan hallitsematonta ja pakonomaista internetin käyttöä, joka aiheuttaa haittoja myös muilla elämänalueilla." Tilannettaan kannattaa miettiä tarkasti, jos netin käyttö alkaa tuntua niin liialliselta, että se vie paljon aikaa opiskelulta, perheeltä, ystäviltä tai harrastuksilta. (Peltoniemi 2006.)

Suurimmat riippuvuuden aiheuttajat internetissä ovat erilaiset keskusteluryhmät, chatit, IRC, roolipelit, sähköpostit ja uutisryhmät. Näissä käyttäjä pystyy esiintymään anonyyminä ja samalla luomaan edes jonkinlaista sosiaalista elämää. (Peltoniemi 2004.)

Nettiriippuvuuden alalajeina voidaan pitää Peltoniemen (2004), mukaan:

  1. keskusteluriippuvuutta (chat, myös kännykällä)
  2. nettipeliriippuvuutta
  3. nettirahapeliriippuvuutta
  4. nettiseksiriippuvuutta (myös puhelimitse)
  5. nettiseurustelua (dating)
  6. verkkoyhteisöriippuvuutta
  7. informaatioriippuvuutta
  8. surffailuriippuvuutta
  9. mobiiliriippuvuutta
  10. yleinen tietokoneriippuvuutta.

Jos itse huomaa tulleensa riippuvaiseksi internetistä tai jos epäilee oman lapsensa olevan nettiriippuvainen, niin Päihdelinkin-sivustolta löytyy testit näitä varten. IAT (Internet Addiction Test) on omaa riippuvuutta tutkiva testi, IAT-S on avo- tai aviopuolison nettiriippuvuutta tutkiva testi ja IAT-P on tarkoitettu lasten vanhemmille. Osallistu testiin tästä. (Päihdelinkki, Nettiriippuvuustesti (IAT). n.d.)

Internet-riippuvuus on muiden riippuvuuksien joukossa suhteellisen "tuore riippuvuus". Peltoniemen (2004), mukaan "nettiriippuvuuden yleisyydestä ei ole vielä kovin hyviä tietoja mistään maasta. Tutkimukset pohjautuvat pääasiassa netissä kerättyihin aineistoihin".